RUN4WATER 2009

ACHTERGROND

Een dorp zonder water. De vrouwen en meisjes lopen kilometers om veilig drinkwater te vinden. Of ze gebruiken water uit stilstaande poelen. Die worden ook gebruikt door het vee om te drinken. In januari 2009 kreeg Greta de vraag of we hier iets konden doen. Enkele maanden later ging haar dochter Seble ter plaatse met de dorpelingen spreken. De situatie was ernstig. In april ondertekende Filip een overeenkomst met een ingenieur om een oplossing uit te tekenen.

 
 

Op weg van Weliso naar Ambo krijgen Filip, Walter, Patrick, Dirk, Michel en Seyoum af te rekenen met een zware panne. Er is water nodig om de radiator op te vullen… maar hier is nergens water. Kleine kinderen lopen ‘ons ter hulp’ en keren na enige tijd terug met jerrycans..  Filip belt naar Greta: ‘Je zal me gek verklaren, maar ik wil in november deelnemen aan de Great Ethiopian Run om een dorp water te geven.”. Greta’s antwoord : “Dan loop ik toch mee”.

In België komt een hele solidariteitsbeweging op gang. Een veelvoud van activiteiten wordt georganiseerd: zich laten sponsoren tijdens de dodentocht in Bornem, een eetmaal in T-club Lokeren, een browniesverkoop, Euromundu in Anzegem, de deelname van Filip Joos aan een Radio2 Quiz en een absoluut hoogtepunt : cycle4water met meer dan 240 deelnemers. Private sponsors, bedrijven en de steun van 2 serviceclubs : Rotary en Pigeo d’Or zorgen voor een ongeëvenaard bedrag voor VZW Finado die het project laat uitvoeren.

   

Voor Greta een Filip wordt het hard trainen om klaar te zijn om op een hoogte van 2300 meter 10 kilometer te lopen


naar boven

ACTIVITEITEN

GREAT ETHIOPAN RUN

Greta en Filip krijgen het gezelschap van Hugo en Marleen, van Andy en Miranda.. en van meer dan 20 Finado petekinderen. Het wordt een onvergetelijke belevenis met een medaille voor alle deelnemers. Een slang van meer dan 30000 mensen beweegt zich door de Ethiopische hoofdstad… een unieke belevenis.

Het is nu zeker : volgend jaar doen we opnieuw mee !

 
 
 
 
 
 


naar boven

HET PROJECT

Het wordt een groots project… we werken samen met de dorpelingen die de kilometerslange sleuven moeten graven door zwaar terrein.

In november tekenen Greta  en Filip in aanwezigheid van alle Belgische deelnemers aan de GER en Piet & Annette Engelbeen een overeenkomst met de Kebele… en kunnen ze de aanbouw van de aftappunten met eigen ogen zien. De kilometerslange leidingen liggen reeds in de grond. De documenten voor de aansluiting zijn getekend… Nu is het wachten op de aansluiting door de watermaatschappij

Pas in januari 2011 loopt het eerste water door de leidingen. Seyoum en Frank nemen de honneurs waar voor Finado. We zijn blij… maar die blijdschap is niets in vergelijking met het geluk van de dorpelingen.

   
   
   

naar boven