RUN4WATER 2011

ACHTERGROND

Finado heeft reeds een lange relatie met de Ethiopian Andinetschool in het hartje van de Ethiopische hoofdstad. Ze bouwden er in het verleden een grote hal, schonken honderden stoelen en tafels voor de kleuterschool, er werd een laboratorium en een bib gebouwd en ingericht… en sinds jaar en dag ontvangt Finado van Collectief Decorum sponsoring voor 25 leerlingen in deze school.

De deelnemers aan run4water 2010 bezochten de school in november 2010 om te constateren dat er voor de 1100 leerlingen, jongens en meisjes – van de leerjaren 1 tot en met 8 – slechts 3 toiletten zijn… amper die naam waardig.

 

Run4water wil zich in 2011 sterk maken en de bouw van een nieuw sanitair blok financieren via V.Z.W. Finado. Er is een kostenraming gemaakt en een eerste ontwerpschets werd ons toegestuurd.

RUN4WATER 2011

Filip is de eerste kandidaat die zich aanmeldde om opnieuw deel te nemen aan de Great Ethiopian Run om zo fondsen in te zamelen voor dit mooie project.

U kan het project steunen door één van de deelnemers te sponsoren via deze site (sponsoring per kilometer van één van de deelnemers) of door uw gift op rekening 777-5990680-36 van V.Z.W. FInado met vermelding ‘gift run4water 2011’

naar boven

ACTIVITEITEN

U leest hier meer over de initiatieven die run4water 2011 zullen ondersteunen.

13 MAART - PETEKINDEREN LOPEN CHOISE WOMEN FIRST 5KM IN ETHIOPIË

Achttien meisjes uit de Finado peterschappen in Ethiopië namen op zondag 13 maart deel aan de achtste editie van dit ‘woman-only-event’. Haile Gebreselassie en Meseret Defar waren aanwezig bij de start en de aankomst.

De race is een feest om de verwezenlijkingen van vrouwen in Ethiopië te vieren – in het verlengde van de Internationale Vrouwendag op 8 Maart. De boodschappen die uitgaan van dit grootse sportieve gebeuren zijn onder andere : de mogelijkheid om aan familieplanning te doen, geen vrouwen achtergesteld te laten en de gelijke toegang tot onderwijs.

De overwinning en een nieuw ‘race’-record (15:44.16) ging naar Mamitu Deska… een voorbereiding voor haar deelname aan de Marathon van Parijs.

9000 atletes liepen of wandelden de wedstrijd uit. Onder hen achttien petekinderen. Proficiat aan de deelneemsters.
De deelname van petekinderen werd betaald met de opbrengst van de run4water editie 2010. Het geeft kinderen de kans deel te nemen aan dit grootse sociaal en sportief gebeuren met een uitzonderlijk emancipatoir karakter. Het gebeuren is ook de aanzet voor een nieuwe editie 2011 run4water !

 

naar boven

27 NOVEMBER - GREAT ETHIOPIAN RUN

Op zondag 27 november ging the great Ethiopian run door in de Ethiopische hoofdstad. Iedereen heeft het parcours succesvol afgelegd. PROFICIAT AAN ALLE DEELNEMERS. Opnieuw namen Finado petekinderen deel aan dit grootse gebeuren.


naar boven

HET PROJECT

Het sanitair is een volledige nieuwbouw. Hiervoor moet een stuk ruw terrein geëffend worden. Alleen met de steun van U en zoveel andere sponsors kan dit project uitgevoerd worden… we beginnen er alvast aan.

naar boven

BOUW SANITAIR ETHIOPIAN ANDINET BEGONNEN

De vernieuwing van het sanitair in de Ethiopian Andinetschool is gestart. Er werden twee bedragen overgemaakt voor het effenen van het terrein, het maken van de sterfput en de aankoop van stenen en cement.
Walter en Steven trokken in April richting Ethiopië en gingen met eigen ogen kijken naar de werken.
Aan de bouw wordt ook een ruimer project gekoppeld waarbij zowel leerkrachten als leerlingen bewust zullen gemaakt worden van het belang van een goede hygiëne.
Uit het reisverlag van Walter De Boey en Steven :

“Tijd nu om enkele van de scholen te gaan bezoeken. 
De poort van Andinet ging open, en... Ik heb de foto's van een vorig bezoek gezien, maar kon me dat moeilijk voorstellen.  Nu kon ik het zelf voelen, zo'n warm welkom van al die kids, de tranen kwamen me in de ogen.  Zwaaiende handjes en vlagjes van Ethiopië en België.  We werden rondgeleid en en zagen hoe een werkman moeizaam verder aan het houwen was in de put die dienst zal doen as opvangput voor het nieuwe sanitair.  De put was al ongeveer 4 meter bij 5 meter en +/- 3 meter diep , volledig in de enorm rotsachtige grond uitgehouwd. 

De onaangename geur van de oude wc's maakte het ons duidelijk dat een nieuw sanitaire blok voor de meer dan 1000 leerlingen geen overbodige luxe is.  Nu de put zo goed als volledig gegraven is schatten ze dat het nieuwe sanitair over dit en 3 maanden in gebruik moet kunnen genomen worden. 
Dit wordt dus iets voor het bezoek van de volgende Finado delegatie eind november 2011 (die dan ook zullen deelnemen aan de Great Ethiopian Run).  “

   

Het project voor toiletten in Andinet is intussen geopend door Filip en Leon De Visscher O.M.I. De EthiopiŽ Andinetschool organiseerde een warme verwelkoming. Het project kon zo snel afgerond worden door de giften voor run4water en de steun door de Provincie Oost-Vlaanderen.

Hierbij foto’s van de opening :

RUN4WATER EN FINADO FINANCIEREN NIEUW SANITAIR IN GINCHI

We konden opnieuw met eigen ogen zien hoe spectaculair het is om drinkbaar water te hebben in de school. Dit was het gevolg van onze aktie in 2010.
De school met nu meer dan 1600 leerlingen is intussen door Finado grondig onder handen genomen. Het ontbreekt echter aan toiletten voor jongens, meisjes en leerkrachten.
In overleg met de school, de aannemer en de woreda wordt gekozen om in de school twee afzonderlijke toiletblokken te bouwen: voor meisjes en voor jongens.
Met de opbrengst van run4water 2011 hopen we een eerste blok te kunnen financieren.

Hierbij foto’s Ginchi :

Intussen zijn de werken aan het sanitair in ginchi begonnen... Georges, HIlde, Katleen en Greet die aan de editie 2011 deelnamen konden het met eigen ogen vaststellen.

Op 23 januari 2012 ontvingen we van de finadomedewerkers in EthiopiŽ volgende foto's waarin de evolutie van de werken duidelijk zichtbaar is

naar boven