RUN4WATER 2012

ACHTERGROND

Fiche ligt in het Ethiopische hooggebergte op slechts een hondertal kilometer van Addis Abeba. In 2011 startte Finado een samenwerking met twee kleine scholen in deze stad. Bewa is een lagere school met een vijfhondertal leerlingen. TVET is een technische en beroepsschool met grootse plannen.
De Bewa lagere school had geen sanitair dat die naam waardig is. In januari 2012 werd reeds gestart met de bouw van nieuwe toiletten.
Er is geen stromend water in de lagere school. Run4water en Finado slaan dan ook de handen in elkaar om de leerlingen veilig water te geven. Er moeten leidingen gelegd worden en er moet een watertank en tap geplaatst worden. Samen met uw hulp willen wij dit realiseren.

naar boven

ACTIVITEITEN

De campagne werd in gang gezet op 11 maart 2012. Die dag liepen 25 Finado-petekinderen mee in de Choice Women First 5 Km. Dit initatief van Haile Gebreselassie past in het kader van de Great Ethiopian Run die doorgaat in november. Finado betaalt en organiseert de deelname van de meisjes voor wie deelname aan dit groots socio-sportief evenement een uniek gebeuren is. Iedereen haalde de finish en... een medaille. Proficiat.

Event4water op 23 september is een VOLTREFFER

De tweede editie van Event4water in Schellebelle was een schot in de roos. Op 23
september verzamelden zich op het Eetgoed meer dan 300 sympathisanten voor een
wandeling of een fietstocht. De weersvoorspellingen waren ongunstig... maar
toch kwam iedereen droog binnen. Joris en Mathilde stelden net als in 2009 hun
unieke tuin open voor de deelnemers. Annete, Lucie, Annemie, Piet, Alex en Jan
verzamelden een schare vrijwilligers rond zich om alles in goede banen te
leiden. Ze maakten een hele schare sponsors warm (Pieter, De Noordzee, Palm...)
Voor de sneltsten was er cake en koffie. Vanaf vijf uur werd iedereen een glas
cava aangeboden.  

Daarna kon iedereen aanschuiven voor een uitgebreide BBQ en gesmaakt dessert-buffet.
De avond werd afgesloten met een tombola en... als hoogtepunt de overhandiging
van een cheque ter waarde van 10.000 euro voor de waterprojecten van Finado in
Ethiopië. Greta bedankte iedereen die er voor zorgde dat event4water zo’n
succes is geworden.  

Maandag werd reeds 5000 euro overgeschreven voor het waterproject in de Bewa-school in Fiche.


Great Ethiopian Run - Addis Abeba - 25 november 2012.

Eerst samenkomen aan het Finadobureau waar de bijna 90 kinderen een candy-bar krijgen, druivensuiker en een petje zodat we elkaar beter kunnen herkennen. Met sommige hebben we verleden jaar hand in hand de run uitgelopen, anderen kennen we al vele jaren.
Ons minibusje is gevuld met twintig kinderen en een handvol volwassenen. Enkele kinderen zijn niet op tijd, één (ouder) meisje is zwanger en een andere is ziek.
Wanneer we op Maskal square komen zit de sfeer er al goed in. Heel bijzonder is dat onze zoon Yohannes speciaal naar Addis gereisd is om deel te nemen aan de run. Hij heeft enkele dagen bij zijn broer en zussen in Addis verbleven. Ikzelf krijg de hele weg de hand van Million. We lopen samen door de waterfontein, we lopen, stappen, dansen mee met de lange slang door Addis.
Net voor de aankomst krijgen we Haile in het oog. De aankomst is dit jaar bijzonder goed georganiseerd. Iedereen heeft zijn medaille wanneer we aan ons afspreekpunt aankomen.
Dan snel naar Ras Amba waar ons een uitgebreid buffet wacht. Tijdens ons feestje huldigen we twee jongens uit Zewditu Meshesha. Ze hebben niet enkel onze recordhouder Habtamu verslagen, maar bovendien ook enkele van de echte atleten. Ze hebben slechts 35 minuten gedaan over het parcours.
We zetten ook Girma in de bloemetjes. Hij is niet enkel betrokken bij verschillende van de door finado gefinancierde bouwprojecten. Hij heeft zich ook bewezen als zeer begaan met de kinderen op de run. Omdat de vrouw van Seyoum heel ziek is neemt Yoseph het woord om de kinderen  er op te wijzen dat hun peterschap binnen finado ook een verantwoordelijkheid bij hun legt.
Een hoogtepunt is wanneer alle kinderen gaan rechtstaan en het volkslied aanheffen. We hebben de kans om met een aantal kinderen rustig te babbelen over hun kleinere en grotere problemen. Ons ‘emotioneel’ vat loopt stilaan over.
(Filip)

   

naar boven

Vijfentwintig Finado petekinderen liepen samen in 'Woman's First choice 5 Km' in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Het is de aanzet naar de finale in november : 'de Great Ethiopan Run'. V.Z.W. Finado zorgde ervoor dat 25 meisjes konden deelnemen aan dit socio-sportieve event dat aansluit bij de Ethiopian Run"

HET PROJECT

Naar het voorbeeld van de watervoorziening in Ginchi wil Finado in samenwerking met de school en met een aannemer eind 2012/begin 2013 stromend water voorzien in de school.
Ingenieur Girma is aangesteld om een projectvoorstel te maken.

Bewa-lagere school – Fiche – 26 november 2012  

De ontvangst in de Bewa-school is heel hartelijk. De leerlingen staan te zingen en Greta krijgt bloemen.
De directeur kan niet wachten om ons te tonen wat hier samen met Finado op zo’n korte tijd verwezenlijkt werd.
De watertanker staat op een betonnen verhoog opgesteld met daarna de net afgwerkte aftapplaats. De leiding is gegraven tot aan de straatzijde en de buis is gelegd. Het is nu enkel wachten tot de overheid de leiding aankoppelt.
Het geld voor het waterproject werd verzameld door Event4water en Run4water...
In dezelfde school bouwt finado ook nieuw sanitair en een vier klassen. Wanneer we de oude klassen bezoeken zien we hoe noodzakelijk het is dat er nieuwe klassen zijn. De oude lemen klassen zitten vol gaten en zijn door de loop der jaren aan het scheefzakken. Het zijn donkere ruimten waar tot 70 leerlingen per klas les volgen.
Natuurlijk hier ook de verplichte toespraken. We drukken de ouders, het schoolcomité, de leden van de kebele (woreda), leerkrachten en leerlingen op het hart dat wij wel kunnen instaan voor de infrastructuur… maar dat het ‘onderwijs’ van hen moet komen. Dit is de enige sleutel naar een betere toekomst.